ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Έχει την υψηλότερη θέση όσον αφορά στο κριτήριο ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ της έναρξης ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ επιχειρήσεων (36η ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ θέση) και στο διασυνοριακό εμπόριο (52η)..."
image class="left" url="http://i1.prth.gr/images/C59E30177BD1553CC3B04A945C784627.jpg"
World Bank: Η Ελλάδα ανέβηκε στην 72η θέση για το επιχειρηματικό περιβάλλον ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ
Έχει την υψηλότερη θέση όσον αφορά στο κριτήριο της έναρξης επιχειρήσεων (36η θέση) και στο διασυνοριακό εμπόριο (52η)Στην 72η θέση από την 89η στην οποία βρισκόταν πέρυσι ανέβηκε η Ελλάδα στην κατάταξη 189 χωρών από την Παγκόσμια τράπεζα (World Bank) με βάση το επιχειρηματικό κλίμα.
Σύμφωνα με την έκθεση Doing Business 2014 της Παγκόσμιας τράπεζας (ΠΤ), η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση 10 δείκτες που καταγράφουν τον αριθμό των διαδικασιών, τον χρόνο και το κόστος για τη σύσταση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Οι εν λόγω δείκτες αφορούν στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη λήψη κατασκευαστικών αδειών, την προμήθεια ηλεκτρισμού, την καταγραφή της περιουσίας, την πρόσβαση σε δανεισμό, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, το διασυνοριακό εμπόριο, την ισχύ των συμβολαίων και την εκκαθάριση πτωχευμένων επιχειρήσεων.
Την υψηλότερη θέση έχει η Ελλάδα όσον αφορά στο κριτήριο της έναρξης επιχειρήσεων (36η θέση) και στο διασυνοριακό [[http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BC%CF%ΕλλάδαΕλλάδας</a> σε σχέση με τα άλλα κριτήρια είναι η εξής: Πληρωμή φόρων (53η), πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργειας (61η), λήψη κατασκευαστικών αδειών (66η), προστασία των επενδυτών (80η), πρόσβαση σε πιστώσεις (86η), εκκαθάριση (87η), ισχύς των συμβάσεων (98η) και καταγραφή περιουσίας (161η).
Πιο φιλική χώρα για τις επιχειρήσεις στην κατάταξη της ΠΤ είναι η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από το Χονγκ Κονγκ. Η έκθεση της ΠΤ σημειώνει ότι έχει μειωθεί εφέτος η διαφορά μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες και εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις. Η Γεωργία, η Μαλαισία και οκτώ χώρες με υψηλό εισόδημα βρίσκονται μεταξύ των δέκα πρώτων πιο φιλικών για τις επιχειρήσεις χωρών.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι εφέτος έγιναν 238 μεταρρυθμίσεις από 114 χώρες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος, έναντι 201 μεταρρυθμίσεων από 108 οικονομίες πέρυσι - σημειώθηκε δηλαδή αύξηση των μεταρρυθμίσεων κατά 18%.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΝΤΕ