image class="left" url="http://www.newsbomb.gr/media/k2/items/cache/be7d94b8f1f31962e8ac15eee38be7d9_XL.jpg"
Νέα μέτρα από την Ελλάδα ζητά το ΔΝΤ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΒΟΛΟΣ
Νέα πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως το 2016 για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.
Σε έκθεση που δημοσιοποιεί σήμερα τοΔΝΤ, γίνεται εκτενής αναφορά στα μέτρα αυτά, αλλά και στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως και το 2015.
Το Ταμείο θεωρεί αναγκαία τη δημοσιονομική προσαρμογή αν και αναγνωρίζει την πρόοδο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα και καταγράφει αύξηση στα επίπεδα της παραγωγικότητας και μείωση των μισθών.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα τα περιθώρια κέρδους των εξαγωγέων ( οι τιμές εξαγωγών σε σχέση με το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ) έχουν αυξηθεί κάτι που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ξαναχτίζουν την κερδοφορία τους.
Βάσει των δεδομένων που έχει επεξεργασθεί το ΔΝΤ, τα περιουσιακά στοιχεία που διέθετε η Ελλάδα το 2000 στο εσωτερικό ήταν κατά 39% του ΑΕΠ λιγότερα σε σχέση με αυτά που χρωστούσε στο εξωτερικό. Το 2012 διέθετε περιουσιακά στοιχεία κατά 117% του ΑΕΠ λιγότερα σε σχέση με τις εξωτερικές υποχρεώσεις της, ενώ για το 2018 το ΔΝΤ προβλέπει ότι η αρνητική αυτή θέση θα μειωθεί στο 100% του ΑΕΠ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αποσαφηνίσει ότι για να μειώσει η Ελλάδα τις καθαρές εξωτερικές υποχρεώσεις της σε επίπεδα αντίστοιχα του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ (-35% του ΑΕΠ) θα πρέπει να κάνει μια προσπάθεια 32 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να έχει πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να διατηρεί σε ανταγωνι