image class="left" url="http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=656495&v=0&q=80&w=300&h=225"
Τζάνετ Γέλεν: Mία οικονομολόγος με ανησυχίες...
ΕΠΙΠΛΑ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολι ΤΕΙών Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να διορίσει την Τζάνετ Γέλεν στην προεδρία της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), την πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση στην ιστορία του θεσμού, μία λαμπρή οικονομολόγο, που ανήκει στην προοδευτική ελίτ του κλάδου της και έχει περάσει τα δύο τρίτα της καριέρας της στην Fed.
Η Γέλεν θεωρείται ότι ανήκει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, έχει περάσει 12 χρόνια στην Επιτ ροπή Νομισματικής Πολιτικής και θεωρείται "περιστερά", ενδιαφερόμενη περισσότερο για την ανεργία από ό,τι για τον πληθωρισμό.
Αφού δίδαξε για πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Γέλεν μπήκε το 1977 από την "πίσω πόρτα" στην Fed εντασσόμενη στην ομάδα των οικονομολόγων που τροφοδοτούν με αναλύσεις και στατιστικές το διευθυντήριο του θεσμού.
Εκεί θα γνωρίσει τον σύζυγό της, τον οικονομολόγο Τζορτζ Ακερλοφ, μελλοντικό Νομπελίστα της οικονομίας.
Η διδάκτορας της οικονομίας είχε ως μέντορα στο πανεπιστήμιο του Γέιλ το 1971 τον Τζέιμς Τόμπιν, Νομπελίστα οικονομίας του 1981 και γνωστό για την πρότασή του για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Το 1980, η Γέλεν επιστρέφει στην πανεπιστημιακή έδρα για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας μέχρι που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον την επιλέγει για να καταλάβει μία από τις θέσεις των κυβερνητών της Fed. Στο πλαίσιο της Επιτ ροπής Νομισματικής Πολιτικής η Γέλεν εναντιώθηκε και καταψήφισε αρκετές φορές τις αποφάσεις του τότε προέδρου της Fed Άλαν Γκρίνσπαν.
Το 1997, ο πρόεδρος Κλίντον την επιλέγει ως επικεφαλής του Κύκλου των Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, όπου θα διαδεχθεί τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, επικριτή του άκρατου φιλελευθερισμού, ο οποίος άλλωστε μοιράστηκε το Νόμπελ οικονομίας 2001 με τον σύζυγο της Τζάνετ Γέλεν.
Από το 2004, η Γέλεν επιστρέφει στη Fed και μέχρι το 2010 ηγείται του παραρτήματος στο Σαν Φρανσίσκο.
Ορισμένοι τής προσάπτουν ότι τότε δεν σήμανε εγκαίρως συναγερμό για την στεγαστική φούσκα σε μία περιοχή που περιελάμβανε την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα που βρέθηκαν στην καρδιά της κρίσης των subprimes.
" ΕΠΙΠΛΟ ΒΟΛΟΣ Είχαμε πλήρη κατανόηση του συστήματος τιτλοποίησης και του τρόπου που αυτό επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του; Όχι", απάντησε η ίδια ενώπιον της επιτ ροπής που συστάθηκε για την κατανόηση της κρίσης του 2008.
Ωστόσο, από το τέλος του 2007, η Γέλεν είναι από τους πρώτους στους κόλπους της Επιτ ροπής Νομισματικής Πολιτικής που διέγνωσε με το από καθ΄έδρας ύφος που πολλοί τής προσάπτουν ότι "οι πιθανότητες πιστωτικής ασφυξίας και επιπλα βολος διολίσθησης της οικονομίας στην ύφεση είναι πραγματικότητα".
Το καλοκαίρι του 2009 το όνομά της ακούστηκε για πρώτη φορά για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι, τον οποίο τελικά ο Ομπάμα διατήρησε στη θέση όπου τον είχε διορίσει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους. Από τη θέση της στην αντιπροεδρία του διευθυντηρίου της Fed, η Γέλεν υπήρξε μία από τους σημαντικότερους συμμάχους του Μπεν Μπερνάνκι, υποστηρίζοντας την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης.
"Η μείωση ΕΠΙΠΛΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ της ανεργίας πρέπει να είναι στο κέντρο της δράσης", επαναλαμβάνει.
ΕΠΙΠΛΑ ΕΠΙΠΛΑ Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5
και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.
«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το "μαζί τα
φάγαμε". Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν "ελάτε να ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ πάμε
μπρος". Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:
Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.
Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε: «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ