ΔΙΑΖΥΓΙΟ Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι ζήτησε σήμερα να τεθούν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση εργατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της σημερινής συνόδου......
image class="left" url="http://www.newsbeast.gr//files/temp/F2BFC806A3ADF642386476CE1CA0EDE1.jpg"
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Βρετανίας και ΕΕ για την ελεύθερη μετακίνηση εργατών ΔΙΑΖΥΓΙΟ Να τεθούν περιορισμοί ζήτησε η υπουργός εσωτερικών της Αγγλίας
Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι ζήτησε σήμερα να τεθούν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση εργατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της σημερινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτ ροπή προειδοποιεί τη βρετανική κυβέρνηση να μην στραφεί εναντίον του δικαιώματος αυτού.
«Ερχόμαστε να συμμετάσχουμε στη σύνοδο αυτή για να ζητήσουμε την τροποποίηση της εφαρμογής του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ. Πρέπει να είμαστε σε θέση να την περιορίσουμε και να αποφύγουμε τη μαζική μετανάστευση», δήλωσε η Μέι.
Η βρετανική πρόταση έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της ΕΕ τον τελευταίο καιρό, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ καθώς την 1η Ιανουαρίου 2014 τελειώνει η μεταβατική περίοδος που είχαν ορίσει οκτώ χώρες μέλη της Ένωσης στη διάρκεια της οποίας περιορίζονταν τα δικαιώματα Βούλγαρων και Ρουμάνων πολιτών να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ μετά την ένταξή τους το 2007. Όμως οι χώρες αυτές δεν έχουν ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν παρότι πληρούν όλους τους όρους της ΕΕ.
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δεσμεύθηκε σήμερα να συνεχίσει να μπλοκάρει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στις χώρες αυτές.
Οι προσπάθειες της Βρετανίας να περιοριστεί η μετακίνηση Βούλγαρων και Ρουμάνων εργατών οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν φόβοι πως θα συρρεύσουν μετανάστες από τις δύο χώρες.
Η Μέι ζήτησε να ληφθούν μέτρα που θα «καθυστερήσουν την πλήρη πρόσβαση στην ελεύθερη μετακίνηση μέχρι να μπορέσουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα σημειωθεί μαζική μετανάστευση».
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Βρετανίδας υπουργού, στα μέτρα αυτά θα μπορούσε να περιληφθεί ένα κατώτατο όριο εισοδήματος ή εσόδων ανά άτομο προτού αυτό λάβει πλήρη δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης, ενώ πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να εισάγουν εθνικές ποσοστώσεις στη μετανάστευση από άλλες χώρες της ΕΕ.
Όμως η ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ απέρριψε τις προτάσεις της Βρετανίας. «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι ένα βασικό δικαίωμα στην εσωτερική αγορά», σχολίασε, ενώ κάλεσε τις χώρες μέλη να υιοθετήσουν νόμους για την καταπολέμηση των καταχρήσεων.
«Οι καταχρήσεις σκοτώνουν την ελεύθερη μετακίνηση και δεν πρέπει να τις επιτρέψουμε», ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ σημείωσε η Ρέντινγκ. «Το κοινωνικό ντάμπινγκ είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες που ισχύουν», κατήγγειλε η ίδια.
«Πρέπει (οι αρχές) να πάνε στα εργοτάξια και να δουν αν οι εργάτες εργάζονται υπό παράνομες συνθήκες και τότε πρέπει να αντιδράσουν με αυστηρότητα. Αυτό εναπόκειται στην εθνική ευθύνη», πρόσθεσε η ευρωπαία Επίτροπος.
«Η ελεύθερη μετακίνηση είναι ένα δικαίωμα και όπως όλα τα δικαιώματα περιέχει και υποχρεώσεις. Δεν σημαίνει ότι (η ελεύθερη μετακίνηση) προσφέρει το δικαίωμα ελεύθερης εκμετάλλευσης των κοινωνικών συστημάτων των κρατών μελών (…). Οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι ξεκάθαροι. Κάθε κράτος μέλος είναι ελεύθερο να αποφασίσει ποιες κοινωνικές παροχές επιθυμεί να προσφέρει και να καθορίζει τους όρους για την παροχή τους, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ καθώς και το σε ποιον και για πόσο διάστημα θα τις παρέχει», ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ υπογράμμισε η Ρέντινγκ.
«Πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε την Ευρωπαϊκή Επιτ ροπή ή τους ευρωπαϊκούς κανόνες όταν ευθύνονται οι εθνικές επιλογές ή οι εθνικοί νόμοι», πρόσθεσε.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι επιθυμεί να σκληρύνει τους κανόνες για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων στους ευρωπαίους μετανάστες.
Η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα μέλος που «έχει ανησυχίες για την κατάχρηση της ελευθερίας της μετακίνησης», σημείωσε η Μέι. Τον Απρίλιο η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία είχαν ζητήσει μαζί με τη Βρετανία να οριστούν αυστηρότεροι κανόνες στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες.
«Η ελευθερία μετακίνησης είναι ένα πολύτιμο αγαθό, ένα επίτευγμα της ΕΕ που πρέπει να προστατευθεί από τις καταχρήσεις», ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ δήλωσε ο γερμανός υπουργός Φρίντριχ, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ κάνοντας λόγο για ανθρώπους «που πηγαίνουν από τη μία χώρα στην άλλη για να λάβουν κοινωνικά επιδόματα».
Η Ρέντινγκ υπογράμμισε ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τις απάτες που συνδέονται με την παροχή επιδομάτων και αν κριθεί απαραίτητο να αλλάξουν τους νόμους τους. «Θα ζητήσω από τους υπουργούς των κρατών να κάνουν επιτέλους τα μαθήματά τους», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν τα κράτη μέλη επιθυμούν να περιορίσουν την παροχή κοινωνικών επιδομάτων πρέπει να κάνουν δύο πράγματα: ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ να τροποποιήσουν το εθνικό τους σύστημα παροχής κοινωνικών επιδομάτων ώστε να γίνει λιγότερο γενναιόδωρο και να εφαρμόσουν τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς κανόνες που καταπολεμούν κατά της απάτης, των καταχρήσεων και των λαθών», πρόσθεσε η Ρέντινγκ.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν επίσης τρόπους ώστε να μην επαναληφθούν ναυτικά δυστυχήματα με μετανάστες στη Μεσόγειο, όπως αυτό που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα και κόστισε τη ζωή σε 366 μετανάστες.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις προτάσεις που έκανε χθες Τετάρτη η Επιτ ροπή, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περίπολοι στη Μεσόγειο, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ αυξημένοι πόροι για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και μια δέσμευση να δεχθούν περισσότερους αιτούντες άσυλο.
ΔΙΑΖΥΓΙΟ Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ επιτέθηκαν στον Πρ.Παυλόπουλο
Μπουκάλια με νερό εκσφενδόνισαν διαδηλωτές εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών - Ο κ. Παυλόπουλος βρισκόταν στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό ΜέρλινΣτόχος των εργαζομένων στην μεταλλευτική βιομηχανία ΛΑΡΚΟ έγινε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ διαδήλωναν έξω από τη Βουλή και όταν εντόπισαν τον κ. Παυλόπουλο επιτέθηκαν εναντίον του καθυβρίζοντας τον με σκαιούς χαρακτηρισμούς. Ορισμένοι μάλιστα εκσφενδόνισαν εναντίον του μπουκάλια με νερό.
DNA</a>pi.kaltura.com/p/787781/sp/78778100/embedIframeJs/uiconf_id/12749501/partner_id/787781?iframeembed=true&playerId=kaltura_player_1378813378&entry_id=0_125xf6ga&flashvars[akamaiHD.loadingPolicy]=preInitialize&flashvars[akamaiHD.asyncInit]=true&flashvars[streamerType]=hdnetwork" allowfullscreen= webkitallowfullscreen= mozallowfullscreen= style="width: 640px; height: 480px;" itemprop="video" itemscope= itemtype="http://schema.org/VideoObject" frameborder="0" height="480" width="640">
&amp;amp;amp;lt;span itemprop="name" content="Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ επιτέθηκαν στον Πρ.Παυλόπουλο"&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;gt;
&amp;amp;amp;lt;span itemprop="description" content=&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;gt;
---
---
---
&amp;amp;amp;lt;span itemprop="duration" content=&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;gt;
&amp;amp;amp;lt;span itemprop="thumbnail" content=""&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;gt;
&amp;amp;amp;lt;span itemprop="width" content="640"&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;gt;
&amp;amp;amp;lt;span itemprop="height" content="480"&amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;lt;/span&amp;amp;amp;gt;
image class="left" url="http://www.protothema.gr/files/1/2013/09/10/prok1.jpg"
image class="left" url="http://www.protothema.gr/files/1/2013/09/10/prok2.jpg"
image class="left" url="http://www.protothema.gr/files/1/2013/09/10/prok3.jpg"
image class="left" url="http://www.protothema.gr/files/1/2013/09/10/prok4.jpg"
ΔΙΑΖΥΓΙΟ Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5
και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.
«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το "μαζί τα
φάγαμε". Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν "ελάτε να πάμε
μπρος". Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:
Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.
Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε: «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ