ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ Ειδικό λογισμικό προσαρμόζεται σε κονσόλες του εμπορίου και βοηθά ηλικιωμένους να διατηρούν την ανεξαρτησία τους και το καθημερινό επίπεδο αυτόνομης διαβίωσης......






image class="left" url="http://www.newsbeast.gr//files/temp/67BB9556A18D5EE4DF7996438C4F789E.jpg"






Τα βιντεοπαιχνίδια στην υπηρεσία της τρίτης ηλικίας ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΙΝΗΤΟΥ Λογισμικό προσαρμόζεται σε κοινές κονσόλες και βοηθά ηλικιωμένους να διατηρούν την ανεξαρτησία


































Ειδικό λογισμικό προσαρμόζεται σε κονσόλες του εμπορίου και βοηθά ηλικιωμένους να διατηρούν την ανεξαρτησία τους και το καθημερινό επίπεδο αυτόνομης διαβίωσης.



















Το λογισμικό αναπτύσσεται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος USEFI.



















«Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που συνδυάζονται σωματικές και νοητικές ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες από επιστήμονες» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ μιλώντας σε ημερίδα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό έργο Innovage, για τη χρήση των νέων τεχνολογιών με σκοπό την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης των ηλικιωμένων.



















Το ειδικό λογισμικό τίθεται σε λειτουργία μέσα από κονσόλες και «έξυπνες» τηλεοράσεις, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ οι οποίες «μεταφράζουν» τις κινήσεις του χρήστη μέσω ειδικής βάσης (balance board) ή αισθητήρων κίνησης σε μια διαδοχή κινήσεων και νοητικών πράξεων, τις οποίες επιβάλλει το εκάστοτε σενάριο του ειδικού λογισμικού.



















Όπως διαπιστώθηκε ήδη από το πανευρωπαϊκό εγχείρημα του USEFIL, με δοκιμές σε 4 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή ενός ηλικιωμένου ατόμου ή ενός ατόμου με άνοια σε τέτοιες εφαρμογές είναι ιδιαίτερα θετικά. Συγκεκριμένα η ταυτόχρονη εξάσκηση του εγκεφάλου και εκγύμναση του σώματος λειτουργούν προστατευτικά στη νοητική εξασθένηση, βελτιώνουν τη νοητική κατάσταση και τις διανοητικές λειτουργίες, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ενδυναμώνουν τη μνήμη, προκαλούν ταχύτερη λήψη αποφάσεων, βελτίωση της κινητικής και συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου και αύξηση των δυνατοτήτων αυτόνομης διαβίωσης.



















Οι παραπάνω εφαρμογές περιγράφονται γενικότερα, κατά τον κ. Μπαμίδη, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ και υπό τον όρο «silvergames», μια καινούρια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «παιχνίδια» που έχουν δημιουργηθεί με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας ειδικά για τις ανάγκες των ηλικιωμένων.



















Παρουσιάζοντας τέτοιου είδους ηλεκτρονικά προγράμματα, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Μάγδα Τσολάκη, αναφέρθηκε στο «brain workout» και το πρόγραμμα «symbiosis» που επιτρέπουν σε ηλικιωμένους ανθρώπους να κάνουν χιλιάδες ασκήσεις λόγου και νοητικής ενδυνάμωσης, το «εν - νόησις» ένα εικονικό σούπερ μάρκετ που εξασκεί τους χρήστες στη διαδικασία των αγορών, τα προγράμματα που έχουν δημιουργήσει πανεπιστημιακά τμήματα πληροφορικής για την παροχή συμβουλευτικής από ψυχολόγους σε περιθάλποντες ατόμων με άνοια αλλά και σε ένα Γαλλικό πρόγραμμα μέσω του οποίου εκπαιδεύονται άτομα με άνοια σε ποικίλες εφαρμογές μέσω της χρήσης «έξυπνων» τηλεοράσεων.



















«Πρόκειται για σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της αυτονομίας στη διαβίωση των ηλικιωμένων ανθρώπων και των ασθενών με άνοια» είπε η κ. Τσολάκη και
There are no comments on this page.
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki